PRIZNAO: ''Nikola Jokić ne želi...''
Foto: Starsport

dileme nema

PRIZNAO: ''Nikola Jokić ne želi...''

Bio je jasan

Objavljeno:

Nikola Jokić i Luka Dončić godinama unazad dominiraju u NBA ligi.

Srpski as je ove sezone prvi favorit da ponese ime MVP-ija najjače lige na svetu.

Nikola Jokić u duelu sa Kajrijem Irvingom
Nikola Jokić u duelu sa Kajrijem Irvingom foto: Ron Jenkins / Getty images / Profimedia

Sa druge strane, Luka Dončić je u užem krugu za isto zvanje, a Slovenac je ove sezone i najbolji strelac NBA lige.

O tom fenomenu govorio je proslavljeni bek Džamal Kroford, u svoje vreme jedan od najveštijih košarkaša NBA i višestruki najbolji “šesti” igrač lige.

Kroford (44) je u NBA igrao od 2000. do 2020. godine, a trenutno radi kao sportski komentator.

Luka Dončić na meču Dalas Maveriksa
Luka Dončić na meču Dalas Maveriksa foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

- Stalno govorimo o ritmu u kojem neko igra. Ono po čemu je Dončić poseban jeste da on uvek može da vas natera da vi igrate po njegovom ritmu. Može da uspori čitavu utakmicu i zato je vidi praktično u usporenom snimku. Kladim se da Jokić i on razgovaraju i pričaju: ‘Razbijamo ove momke, ne mogu da nas uhvate.’ Siguran sam da u privatnim razgovorima njih dvojica tako razmišljaju. Mentalno, njih dvojica su daleko ispred svih - rekao je Džamal Kroford.

Nikola Jokić na meču Denver Nagetsa
Nikola Jokić na meču Denver Nagetsa foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

- Luka je profesionalac otkad ima 15 godina, tako da je ovladao igrom kada je imao 20 godina. Ničim ne možete da utičete na njega. Možete da ga pritiskate, ali ništa. Kao Flojd Mejveder kada boksuje. Mnogi su govorili da ga treba pritisnuti, ali kada on prikupi podatke, lako se prilagodi. Ne možete da smetate Luki, a on je dovoljno pametan da shvati da mora da uključi i saigrače – zbog toga i on lakše dolazi do koševa. Ubacio je 73 poena, uz 14 asistencija. Stavi vas u poziciju da ne možete da shvatite šta će da uradi. Da je imao samo 4 asistencije, verovatno bi ubacio 50 poena. Radi i jedno i drugo – testira i svoje čuvare, ali i njihovo poverenje u saigrače. To Luka radi - poručio je Kroford.

Potom se osvrnuo i na Jokića.

Luka Dončić i Nikola Jokić u razgovoru
Luka Dončić i Nikola Jokić u razgovoru foto: C. Morgan Engel / Getty images / Profimedia

- Jokić radi istu stvar kao Dončić, ali u suprotnom smeru. On ne igra protiv vas, on igra protiv vašeg trenera. A to je ono što njega izdvaja. Kao da kaže: ‘Nije me briga šta će bilo ko od vas uraditi, treneru, šta ćeš ti da uradiš da me zaustaviš, pa da ja mogu da pronađem odgovor na to?’ Toliko je dominantan, a ne želi ni da poentere. Da biste pobedili Denver, morate da naterate Jokića da ubaci 60. Ali on želi da ubaci 30, da ubaci 18, 15… Nije me briga odakle dolaze poeni. Učiniću da izgledate glupo, dodavaću preko celog terena dok vas gledam u oči. Sad je taj igrač sam, a sledeći put odbrana će paziti na dodavanja, pa će ostaviti više prostora Jokiću. Nikola ne želi da daje koševe. On igra košarku ‘unazad’… On je jedan od retkih igrača koji mogu da postižu 30 poena u proseku, a da im poeni nisu bitni - objasnio je sportski komentator.

Bonus video:

00:11

košarka, Srbija, košarkaši

(Espreso/Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.